Wednesday, August 26, 2009

THAT MY DRUGS

Teringat tentang sebaris ayat "kalau jatuh lagi... berdiri kembali"(1000 Tahun-Kembali). Tapi aku lebih rindu kepada melodi hebat The Chemistry (between us) dalam album Transcendence. Adalah amat menyedihkan untuk mereka yang dilahirkan tidak pernah melihat persembahan Butterfinger. Rasanya kita tidak akan melihat mereka lagi, melainkan Butter buat mahu buat comeback. Harap dapat lihat lagi.Sebenar aku ada rahsia nak kongsi. Masa aku melalui musim-musim hidup yang tertekan, kecewa dengan kehidupan, hati terluka; lagu-lagu dari Butterfinger banyak memberikan semangat untuk aku. Aku dengar semula album 1.2 miligram, Butter Worth Pushful, Transcendence, dan pastinya yang banyak aku dengar dari album Kembali. Lagu yang menjadi track paling istimewa dan superb, Mati Hidup Kembali.

Bunyinya aku macam fan Butterfinger, tapi aku tak malu nak kata yang aku memang fan mereka. Mereka awesome!!!.Bercakap tentang chemistry, kita selalu mengejar chemistry. Tapi sedar atau tak, chemistry sebenarnya adalah mainan akal kita. Perkara biasa yang akan keluar ialah "kita ni ada chemistry lah kan". Tapi end result akhirnya dia pergi jugak. Habis mana chemistry yang kau cakapkan tu?. Atau kena tipu?. Kalau bergaduh sikit mula lah fikir yang masing-masing tak ada chemistry, padahal chemistry tu adalah makanan untuk jiwa dan akal rasa.Chemistry tak wujud. Macam mana kau cari utopia dalam kehidupan inilah.Kita lupa satu benda yang lebih penting, atau sorang kawan aku ni lebih suka guna istilah fundamental - bagi aku fun+mental=fundamental. Perkara pokok yang selalu kita lupa sebenarnya adalah tentang keselesaan bukannya chemistry yang selalu direka-reka. Chemistry ni macam stargazer yang mengejar mimpi di siang hari.Keselesaan ini wujud sebab kita manusia sebenarnya seperti kanak-kanak yang berusia 6 tahun juga. Jika kita berada di satu tempat yang wujud perasaan awkward, jelik, bosan, atau segala macam yang lain jelasnya kita bukan berada zon keselesaan. Kalau kanak-kanak dia sudah menagis, tapi kita yang tidak lagi kanak-kanak akan menunjukkan perasaan tidak selesa itu dengan pelbagai cara. Mungkin secara verbal atau non-verbal. Boleh dibaca dengan jelas bahasa badan yang ditujukan, kalau kau sebenarnya tidak merasa selesa dengan sekeliling kau.Walaupun comfort zone sebenarnya adalah sesuatu yang merbahaya, ia akan buat kau lupa atau hilang kawal diri - kau mudah hanyut dengan keselesaan.

Tapi ini juga keputusan akhir yang kita mahu. Bersama dengan orang yang boleh buat kita rasa tenang, restful, dan gembira. Macam kau boleh habiskan sepanjang malam untuk berbual dengan dia. Dan sepanjang malam tu juga tidak cukup masa untuk kau dan dia, macam nak kejar-kejar takut matahari akan muncul. Masa tu juga aku akan mula tidur atau masuk kerja kembali. Tapi rasanya tidak kisah pun untuk tidak tidur kalau kau boleh buat aku rasa selesa dengan idea-idea kau.Dah lah, aku malas nak membebel panjang. Aku perlu basuh kereta. Esok hari penting yang aku masuk dalam kalendar sejarah hidup. Jadi aku perlu lebih bersedia.

No comments:

Post a Comment